Indeling en projecten NJMT 2017/2018 bekend!

Het Nationaal Jeugd Musical Theater (NJMT) is er voor iedereen!

Voor leerlingen die vooral plezier en vrienden willen maken, voor leerlingen die een niet uitvoerende theateropleiding (zoals dansdocent of theaterwetenschappen) willen gaan volgen en natuurlijk voor leerlingen die later professioneel danser of acteur willen worden. Het NJMT is een thuis voor iedereen die houdt van gezelligheid en dans en theater in de meest brede zin van het woord.

Nieuwe indeling seizoen 2017/2018

Reguliere klassen

Om dit vorm te geven krijgt het NJMT vanaf seizoen 2017/2018 een nieuwe indeling. Binnen de dansafdeling en theaterafdeling komen er 3 verschillende reguliere klassen:

- Oriëntatieklassen, voor iedereen die van dansen en acteren houdt en waar plezier hebben in de lessen het belangrijkst is;

- Doorstroomklassen voor leerlingen die op een hoger niveau met dans en/of theater bezig willen zijn en misschien willen doorstromen naar de NJMT Academieklassen; en

- Academieklassen voor leerlingen die op het allerhoogste niveau les willen hebben en/of willen doorstromen naar vervolgopleidingen.

Aanvullende lessen

Daarnaast worden er vanaf 2017/2018 ook speciale aanvullende lessen aangeboden, waar iedereen zich los voor kan inschrijven. Denk hierbij voor de dansafdeling aan o.a. tapdance, musicalcombinatie, urban/contemporary, breakdance/hip hop, peuterdans en spitzen. Ook kunnen leerlingen auditie doen voor de demo/wedstrijd-teams. Voor de theaterafdeling komen er o.a. lessen in muziektheorie/solfège, repertoiretoneel en ensemblezang en komt er een speciale creatieklas voor jongeren vanaf 16 jaar en volwassenen.

Voor een beschrijving van de klassen en de aanvullende lessen die nu al bekend zijn, zie hieronder. Het volledige rooster wordt in de zomer bekend gemaakt.

Workshops, bootcamps en producties

Omdat er komend seizoen geen grote landelijke productie is, is er weer meer ruimte voor workshops, bootcamps en kleinere producties. Zo komt er aankomende zomervakantie een Zomerfilmkamp met Elise Berends voor jongeren van 14+ en worden er gedurende het hele schooljaar verschillende workshops gegeven. In de herfstvakantie komt een Jungle Book bootcamp voor leerlingen tot 13 jaar o.l.v. Menno Leemhuis en diverse workshops voor oudere leerlingen. In december wordt o.l.v. Bart Christiaens een speciale Kerst-show gemaakt die wordt opgevoerd op kerstavond in het Compagnietheater in Amsterdam. In de voorjaarsvakantie komt, als kers op de taart, een LEGACY bootcamp o.l.v. Elise Berends voor oudere leerlingen.

Als opvolger van De dief en de prinses komt er in de weekenden voor de jongere leerlingen de productie Oh My God(onder voorbehoud) o.l.v. Menno Leemhuis en Lidwien Meeus en zal de TheaterCompany ook weer met een nieuwe theaterproductie van het hoogste niveau komen. De invulling van alle workshops wordt later bekend gemaakt, maar er zitten een aantal hele bijzondere workshops bij!

Inschrijven en roosters

Het voorlopige rooster voor volgend schooljaar vind je HIER.
De voorinschrijving voor de bootcamps en de aanvullende lessen van de Theaterafdeling is geopend! Klik HIER om je in te schrijven!

Nieuwe docenten

Naast de huidige docenten komen er nieuwe docenten die ons gaan helpen het plezier en niveau binnen het NJMT nog weer een stapje hoger te brengen. We kunnen nu al bekend maken dat o.a. Ashley Veldhuyzen en Vincent de Lusenet (nu nog te zien in Peter Pan!) ons docententeam komen versterken! Daar zijn we ontzettend blij mee! Alle andere nieuwe docenten maken z.s.m. bekend!

Overzicht afdelingen & lessen


> Theaterafdeling
- Reguliere lessen
- Aanvullende lessen
> Dansafdeling
- Reguliere lessen
- Aanvullende lessen
> Wedstrijd/Demoteams

Theaterafdeling

Reguliere lessen

-De Oriëntatieklassen                        
Het sleutelwoord van de Oriëntatieklassen is plezier. Op een speelse wijze, zonder teveel druk, maak je kennis met de basispijlers van het musicalvak, met grote nadruk op het sociale aspect van samen theater maken en vrienden voor het leven maken binnen je klas. Natuurlijk krijg je net als in andere klassen alle basistechnieken mee in zang en acteren en werk je toe naar een kijkles aan het eind van het jaar, waarin je kunt laten zien wat je geleerd hebt. Maar het is geen ramp als je er een keertje niet kunt zijn en er zijn geen bergen huiswerk aan deze klas verbonden.


- De Doorstroomklassen                               
Het doel van een Doorstroomklas is zoals het woord het al zegt: doorstromen. Doorstromen ofwel naar een niet-uitvoerende vakopleiding zoals theaterdocent of theaterwetenschappen, ofwel doorstromen naar een academieklas met als doel ooit zelf op de planken te kunnen staan. In deze klassen wordt hard gewerkt, worden op een serieuze manier de nodige acteer- en zangtechnieken aangeleerd (in de zang invloeden uit EVT, CVT en Vocal Essence, in acteren een zo breed mogelijke kijk op het vak, van viewpoints tot commedia dell’arte tot Stanislavski) en zullen we altijd eerlijk zijn over je voortgang. Er wordt van je verwacht dat je niet alleen komt voor het sociale aspect van de school, maar ook omdat je je oprecht wil doorontwikkelen.

- De Academieklassen                                
De Academie is bedoeld voor de leerlingen die ofwel echt het uitvoerende vak in willen, die zichzelf willen klaarstomen voor audities van vakopleidingen en/of producties, ofwel voor leerlingen die gewoon op het hoogste niveau les willen hebben en zichzelf tot het uiterste willen uitdagen. Voor de academie houden we audities in alle doorstroom- en master lessen vanaf juli. Leerlingen van buitenaf en van oriëntatieklassen kunnen zich hier ook voor aanmelden. Als je je hebt aangemeld hoor je in welke klas je bent ingedeeld en wat je moet voorbereiden. Op het moment dat je wordt toegelaten tot de academie doen wij er alles aan om je voor te bereiden op audities door een stappenplan met je te maken over hoe je je weg naar het vak zo goed mogelijk kunt aanpakken. Wat we daarvoor terug verwachten is dat je 100% aanwezig bent in de lessen en je je huiswerk en al onze adviezen heel serieus neemt. We kunnen je te allen tijde het bindende advies geven de academie te verlaten en/of terug te stappen naar een doorstroomklas.

Aanvullende lessen theaterafdeling

Hieronder staan de speciale extra lessen die nu al bekend zijn. Het volledige aanbod wordt in de zomer bekend gemaakt!     
De voorinschrijving voor de bootcamps en de aanvullende lessen van de Theaterafdeling is geopend! Klik HIER om je in te schrijven!

-
Solfège en muziektheorie          
Voor wie het vak in wil zijn solfège en muziektheorie onmisbaar. Bij alle vakopleidingen is dit een auditieonderdeel en vooral bij conservatorium opleidingen wordt er behoorlijk wat basiskennis verwacht. We stomen je klaar voor audities, leren je noten lezen, akkoordenleer, basis pianospel en voor wie wil is er aandacht voor songwriting en compositie. Als het niveau teveel uit elkaar blijkt te liggen zullen we de les indelen in een beginners- en gevorderdengroep.


- Creatieklas                                               
Je vindt het altijd al nét zo leuk om te schrijven en bedenken, als om zelf op het toneel te staan? Je wilt dolgraag een voorstelling maken, maar zit (nog) niet bij de TheaterCompany dit jaar? Je wilt misschien zelfs wel graag het vak in als theaterdocent, filmregisseur, theaterwetenschapper of iets anders in die richting? Of houd je er gewoon van om met een groep een prachtige (muziek)theatervoorstelling te maken?

Dan zit je bij de creatieklas helemaal goed! Samen met theatermaakster, schrijfster en componiste Elise Berends ga je met jouw groep een voorstelling maken die je ook daadwerkelijk gaat uitvoeren in het Polanentheater aan het eind van het jaar. Scènes, teksten, liedjes, alles komt van jullie zelf, maar krijgt vorm door de begeleiding van Elise in dramaturgie, personage-ontwikkeling en schrijftechniek. Iedereen vanaf zestien jaar is welkom, ook volwassenen. Natuurlijk gaan we er wel van uit dat je goed genoeg kunt zingen en spelen om de voorstelling tot een succes te maken.

- Repertoiretoneel                                       
Hou je ongelofelijk van acteren maar is alleen maar musical niet per se je richting? Wil je het vak in als toneel- of filmacteur of hou je gewoon heel erg van de klassiekere stukken? Dan is deze nieuwe les je kans. Onder leiding van Gary Blufpand, de regisseur van onder andere Toneelgroep BAM!, duik je de grote klassiekers van het toneel in. Je leert de grote schrijvers begrijpen en maak ze je eigen, op een moderne, jonge en niet-stoffige manier.

O.a. tekstbehandeling, personage-ontwikkeling en Stanislavski-technieken leer je loslaten op bijvoorbeeld Shakespeare, Tsjechov, Brecht, Euripides en nog zoveel anderen. Gary is niet bang om een vertaalslag te maken naar de actualiteit, is maatschappijkritisch en edgy; hij trekt het hoogst mogelijke uit jou als acteur en durft zijn publiek te confronteren. Voor deze klas houden we een auditieles in Juli.

- Ensemblezang                                            
Niet iedereen is een goede solo-zanger(es), maar ook lang niet iedereen is een sterke koorzanger. Wij geloven dat iemand pas een topsolist kan worden als hij/zij ook dienend kan zijn, muzikaal kan samenzingen, snapt hoe harmonieën, klusters en dissonanten kunnen werken en het liefst feilloos van blad zingt. Luisteren is net zo belangrijk als geluid maken! In de reguliere lessen voelen we soms al even hoe waanzinnig het is om samen te zingen, maar hier gaan we daarop door, van simpele meerstemmigheden tot lastige close-harmony stukken, van pop-rock tot de meest beroemde ensemblestukken uit het musicalrepertoire. Iedereen die goed op toon kan zingen is welkom, ook volwassenen! Uiteindelijk gaan we ervoor om een waanzinnig NJMT-koor te ontwikkelen dat kan schitteren in presentaties en Youtube-filmpjes en dat nergens zijn hand voor omdraait; van een concertante Jesus Christ Superstar tot een Messiah van Händel!


Dansafdeling

Reguliere lessen

- De Oriëntatieklassen                                

Ook in de Oriëntatieklassen van de dansafdeling draait het in de eerste plaats om plezier. Op een speelse wijze, zonder teveel druk, maak je kennis met verschillende danstechnieken en stijlen, met grote nadruk op het sociale aspect van samen dansen en vrienden voor het leven maken binnen je klas. Gedurende het jaar worden verschillende basistechnieken aangeleerd en werk je toe naar een eindpresentatie in een theater aan het eind van het jaar, waarin je kunt laten zien wat je geleerd hebt. Het is geen ramp als je er een keertje niet kunt zijn.

In de Oriëntatieklassen krijg je afhankelijk van je leeftijd 2 of 3 uur per week aaneensluitend les in dans en theater. Na de oriëntatieklassen kun je in aanmerking komen voor de Doorstroomklassen.

- De Doorstroomklassen                           

De Doorstroomklassen zijn er voor leerlingen die op een hoger niveau dansles willen en/of willen doorstromen naar een academieklas met als doel ooit op de planken te staan of een vakopleiding te gaan volgen. Het niveau van de doorstroomklassen ligt een stapje hoger dan dat van de Oriëntatieklassen. In deze klassen wordt hard gewerkt, worden op een serieuze manier de basistechnieken en stijlen beoefend en zullen we altijd eerlijk zijn over je voortgang. Er wordt van je verwacht dat je niet alleen komt voor het sociale aspect van de school, maar ook omdat je je oprecht wil doorontwikkelen. Plaatsing in de Doorstroomklassen gaat op advies van de dansdocent.

- De Academieklassen                               

De Academie is bedoeld voor de leerlingen die ofwel echt het uitvoerende vak in willen, die zichzelf willen klaarstomen voor audities van vakopleidingen en/of producties, ofwel voor leerlingen die gewoon op het hoogste niveau les willen hebben en zichzelf tot het uiterste willen uitdagen. Plaatsing op de Academie gaat op advies van de dansdocent. Leerlingen van buitenaf en van oriëntatieklassen kunnen zich hier ook aanmelden. Je wordt dan uitgenodigd voor een auditie les. Op het moment dat je wordt toegelaten tot de Academie doen wij er alles aan om je voor te bereiden op audities en vervolgopleidingen door een stappenplan met je te maken over hoe je je weg naar het vak zo goed mogelijk kunt aanpakken. Wat we daarvoor terug verwachten is dat je 100% aanwezig bent in de lessen en je al onze adviezen heel serieus neemt. We kunnen je te allen tijde het bindende advies geven de Academie te verlaten en/of terug te stappen naar een Doorstroomklas.

 

Aanvullende lessen dansafdeling 

Hieronder staan de speciale extra lessen die nu al bekend zijn. Het volledige aanbod wordt in de zomer bekend gemaakt!     

- Tapdance                                                  
Tapdance is een dansstijl waarbij er ritmische klanken worden gemaakt door middel van ijzeren plaatjes aan de schoenzolen, zowel aan de hak als onder de tenen. Het is als het ware een vorm percussie maar dan met de voeten. De les bestaat  uit opwarming en technische oefeningen om de voeten op de juiste manier te gebruiken. Losse enkels zijn dan ook de leidraad van de les en plezier natuurlijk ook. Aan het eind van de les wordt gewerkt aan een choreografie. Einde cursusjaar werken we aan een choreografie voor de eindpresentatie en wordt het cursusjaar afgesloten met een optreden in een echt theater.

- Urban/Contemporary                                  
Urban dance is een dansstijl die opkwam begin vorige eeuw in grote wereldsteden zoals New York. Het is feitelijk een verzamelnaam voor verschillende dansvormen uit een straatcultuur. Moderne dans en urban dance ontstonden als een soort tegenbewegingen van de klassieke vormen (klassiek ballet en jazz). Urban/Contemporary is een crossover tussen urban dance en moderne dans. Je gaat op zoek naar nieuwe bewegingsvormen door onder andere op zoek te gaan naar hoe je muziek kunt vertalen naar je lichaam. De bewegingstaal is hedendaags en komt niet voor uit oude technieken. De focus in de lessen ligt op de energie van de bewegingen, geaard zijn, muzikaliteit en flow. 

Heerlijk dansen op de vernieuwende beats. We lopen voor op de trends en moves en bewegen met veel plezier en staan geen minuut stil. Iedereen is bij deze les welkom en kan helemaal zichzelf zijn.

- Musicalcombinatie: Sing & Dance                 
Sing & Dance betekend letterlijk: Zingen & Dansen. In deze lessen wordt gewerkt aan een stuk/song, bestaande uit ‘Zang & Dans’. Dit kan zowel musical repertoire zijn als van een pop artiest zijn. Er komen dus telkens verschillende zang en dansstijlen aan bod. In het eerste deel van de les wordt gewerkt een de song en in het tweede deel van de les aan de dans. Aan het eind van de les komen beide disciplines samen en zing en dans dus je tegelijkertijd! Wil je net als een bekende musical en-/of pop ster aan het einde van het cursusjaar stralen op het podium? Kom dan gezellig naar de Musicalcombinatie: Sing & Dance lessen!


- Streetdance/hiphop                                       
Hiphop is de algemene benaming van straatkunst, met als onderdelen: rap, breakdance, graffiti en streetdance. Het is ontstaan in het begin van de jaren '80 in de Verenigde Staten. Deze stoere dansstijl bestaat uit ‘bouncen op de beat’ gecombineerd met zachte en ruwe bewegingen. Hiphop is een dansstijl die vraagt om veel energie, creativiteit, goed kunnen isoleren en combineren met je lichaamsdelen en ritmegevoel. Bij Hiphop horen ook “battles”: twee groepen die tegen elkaar dansen.

Belangrijke elementen die terugkomen in een Breakdance/hiphop-les zijn krachtopbouw, het aanleren van verschillende passen en ritmegevoel. Uiteraard leer je elke les een stevige choreografie.

- Klassiek ballet                                             
Klassiek ballet is de basis van alle danstechnieken. In de les komt de veelzijdigheid tot uiting in de danscombinaties, die zowel zuiver klassiek als klassiek-modern getint kunnen zijn. Belangrijke elementen uit de les zijn aandacht voor houding, techniek, de kwaliteit van de beweging, dansgevoel en muzikaliteit. Elke les kent een gelijksoortige opbouw: na een korte warming up volgen oefeningen aan de barre en in het midden (au milieu) met ruimte voor een uitgebreide dansoefening (adagio). Daarna volgen passen en sprongen over de diagonaal (allegro). De les eindigt vaak met een klassieke danscombinatie. Wil je nog harder werken om beter te worden? Misschien ambieer je zelfs een professionele ballet -carrière! Geef je dan op voor een extra les klassiek. De verschillende lessen zijn ingedeeld naar leeftijd en niveau. Getalenteerde kinderen en jongeren kunnen participeren in de klassieke lessen van Doorstroomklassen en de Academieklassen na audities.

- Spitzen                                                        

Na de klassieke lessen vanaf 12 jaar en ouder wordt een selectie spitzenles van een half uur gegeven. In overleg met de docent zal bekeken worden of voeten en enkels sterk genoeg zijn en worden de leerlingen voorgedragen voor een medische keuring. Er wordt aan de barre begonnen om van daaruit combinaties te kunnen uitvoeren.

- Kids dance                                 
Voor kinderen van 4-6 wordt Peuter- en kleuterdans aangeboden. In deze lessen worden de kinderen spelenderwijs de beginselen van de dans bijgebracht. De kinderen worden geprikkeld, geboeid en gestimuleerd om zijn bewegingsmogelijkheden te ontwikkelen en te ontplooien. Door middel van vrij bewegen en eenvoudige bewegingsopdrachten ontdekken ze hun lichaam, de ruimte, emoties en zijn ze tegelijkertijd bezig met het ontwikkelen van taal, muzikaliteit en coördinatie. Korte oefeningen worden gecreëerd vanuit de begrippen durf, fantasie, expressie, creativiteit, concentratie, samenspel, houding en last but not least: plezier! In de lessen zitten zoveel mogelijk bewegingsvormen; dansen, dingen uitbeelden en samenwerken. Daarnaast wordt het dansjaar afgesloten met een optreden in een theater. Voor de kinderen vaak helemaal geweldig om even in echte spotlights te staan.

 

Demo/wedstrijdteams

Voor getalenteerde en enthousiaste dansers die op hoog niveau willen trainen en in teamverband willen optreden, zijn er de Demoteams. Demoteams doen mee aan diverse regionale en nationale wedstrijden. De choreografieën zijn van verschillende stijlen; denk hierbij aan show/jazz, hiphop, urban-dance en musical. In de trainingen van de Demoteams wordt er gewerkt aan techniek, conditie, uitstraling, energie, groove en ritme.

Er zijn drie Demo teams die na de audities op basis van leeftijd worden ingedeeld:

  • Kids Dance Company     (8-12 jaar)                  Docent: Menno Leemhuis
  • Junior Dance Company   (12-15 jaar)               Docent: Menno Leemhuis

  • Fusion Dance Company  (15+)                         Docent: Menno Leemhuis en Ashley Veldhuyzen

Kenmerken Demoteams

Alle teams trainen 4 uur per week. Zij volgen de klassieke en show/jazzlessen in de dansacademie en trainen 2 uur per week als team met een spitzen- en strechles van een uur en een uur repertoiretraining. Doel van spitzen- en strechles lessen is de bewustwording van je lichaam tijdens het dansen, het sterker en leniger maken van je lichaam, maar zeker ook om blessures te voorkomen tijdens de vele trainingen.

  • Iedereen is altijd aanwezig en zet zich voor 100% in. Voor jezelf, maar vooral ook voor je teamgenoten.

  • Alle teams zullen aan 6 tot 10 door de docent geselecteerde wedstrijden/ evenementen deelnemen. Het NJMT betaalt alle inschrijfkosten.

  • Aan het begin van het seizoen worden schema’s met wedstrijden/evenementen uitgedeeld zodat iedereen deze data vrij kan houden. Aanvangstijden worden z.s.m. doorgegeven. Soms maken organisatoren de tijden echter pas kort van tevoren bekend.

  • Soms worden de Demoteams (last minute) gevraagd voor speciale extra optredens. Dan wordt in overleg bepaalt of deelname haalbaar is.

  • Elk team heeft een eigen coach; een van de ouders die zorgt voor de organisatie (o.a. het ophalen van kleding, muziek, mailen van wedstrijdgegevens).

  • Op de ouders wordt een beroep gedaan om de dansers naar wedstrijdlocaties te brengen.

Kledingvoorschriften Demoteams

Meisjes
- Kleding: Zwarte jazzbroek en zwart balletpak zonder mouw met brede bandjes, roze maillot met voet, roze tailleband.
- Schoenen: Zwarte hoge jazzlaarsjes, dance-sneakers en klassieke balletschoenen. Extra voor Next Generation: spitzen. Extra voor Fushion Dance: spitzen en showschoenen met hak.

Jongens
- Kleding: Zwarte jazzbroek en jongens shirt dance zwart.
- Schoenen: Zwarte hoge jazzlaarsjes, dance-sneakers en klassieke balletschoenen.

Andere kleding en schoenen zijn niet toegestaan. Haar dient opgestoken te zijn. In onze studio in Amsterdam zijn pasmodellen beschikbaar. De voorgeschreven kleding kan besteld worden : op www.flevodanceshop.nl.