Het ontstaan van ons echte verhaal

In theaterseizoen 2016/2017 brengt het Nationaal Jeugd Musical Theater (NJMT) de nieuwe Nederlandse musical Peter Pan: Het echte verhaal. Op deze pagina lees je meer over het ontstaan van deze bijzondere productie. Vanaf oktober is Peter Pan: Het echte verhaal door heel Nederland te zien!

Het echte verhaal

In 1911 bracht J.M. Barrie het boek Peter and Wendy uit, een bewerking op zijn succesvolle voorstelling die zeven jaar eerder in première ging: Peter Pan, or The Boy Who Wouldn't Grow Up. Sindsdien heeft het verhaal tot verscheidene verfilmingen en musicalversies geleid, maar geen daarvan lijkt erin geslaagd te zijn om het verhaal in zijn volledige diepte te vatten en alles eruit te halen wat erin zit. In een tijd waarin kinderen minder boeken lezen dan vroeger en hierdoor prachtige literatuur mislopen, is het noodzakelijk om verhalen als deze te blijven vertellen zoals ze ooit bedoeld zijn.

Eerdere bewerkingen van Peter Pan maakten het fascinerende verhaal oppervlakkiger, commerciëler en kinderlijker dan nodig is. Personages zijn ontdaan van hun gelaagdheid en het verhaal van zijn diepgaande symboliek. Met een nieuw script, geschreven door Elise Berends, brengen we het echte verhaal terug naar de kinderen van nu, zoals Barrie het ooit geschreven heeft: grimmig, gevaarlijk, duister, volwassen en emotioneel, maar ook grappig en betoverend.

Theaterbootcamp zomer 2015

In de zomervakantie van 2015 presenteerde het Nationaal Jeugd Musical Theater (NJMT) de theaterbootcamp Peter Pan, ‘Het Echte Verhaal’ in Schouwburg De Meerse Hoofddorp. Een voorstelling die in een week tijd is ingestudeerd door leerlingen van het NJMT, aangevuld met volwassen professionele acteurs als Dennis de Groot (Zorro, De Tovenaar van Oz en War Horse) en Jorien Zeevaart (Sunset Boulevard en Hij Gelooft in Mij).

In aanloop naar de bootcampweek bleek de vraag naar kaarten voor de voorstelling zo groot, dat de zaal tijdens de voorverkoop al uitverkocht raakte. Om alle belangstellenden alsnog de mogelijkheid te bieden deze voorstelling te kunnen komen aanschouwen, werd de generale repetitie in het theater opengesteld voor het publiek.

De voorstelling bleek van dermate hoge kwaliteit en de reacties van het publiek en de pers waren zo enthousiast, dat het NJMT besloot de voorstelling door te ontwikkelen naar een productie die geschikt is voor een landelijke tour. En zo geeft het NJMT in theaterseizoen 2016/2017 het publiek door heel Nederland de mogelijkheid om deze unieke muziektheatervoorstelling voor en door kinderen te komen bekijken!