Gary Blufpand

Opleiding

Gary studeerde Theaterwetenschappen en Dramaturgie binnen de opleiding Kunst, Cultuur en Media aan de Rijksuniversiteit Groningen, en behaalde daarna zijn diploma als regisseur en speldocent aan de Toneelacademie Maastricht.

Theater

Al tijdens zijn studies was Gary actief als acteur, regisseur en dramaturg bij verschillende theater- en televisieproducties. Sinds 2013 is hij werkzaam als directeur en huisregisseur van Toneelgroep BAM!, waar hij verantwoordelijk was voor de regie van onder andere Richard 3.0, Medea, Zandrat!, #Jeanne, Neushoorn en Chatroom.

Visie

Op jonge leeftijd ontwikkelde Gary een voorliefde voor het repertoiretoneel. Voor de theatertraditie waarin toneelteksten van soms duizenden jaren oud steeds opnieuw worden gespeeld, en steeds opnieuw actueel blijken te zijn. Voor de Oude Grieken. Voor Shakespeare. Voor de klassieke toneelteksten, maar ook voor de hedendaagse teksten waarvan we kunnen verwachten dat ze over duizenden jaren nog steeds actueel zijn. Met zijn voorstellingen wil Gary bruggen te slaan tussen (klassieke) repertoireteksten en de belevingswereld van jongeren en de internet- en gamingcultuur. Dat deed hij door bijvoorbeeld Shakespeare’s Richard III te koppelen aan videogames als Grand Theft Auto waarin bloederig geweld wordt verheerlijkt (Richard 3.0); door de klassieke Medea ten tonele te brengen als een moderne tienermoeder (Medea); door het verhaal van Jeanne d’Arc te plaatsen in een social media context (#Jeanne). Gary is er van overtuigd dat repertoiretoneel kan wedijveren met de populaire cultuur van Hollywood, gaming, social media en Netflix – en hij wil met zijn werk als regisseur, dramaturg en docent zoveel mogelijk anderen daarvan overtuigen.